Yangın Kapısı

heading

Yangın Kapısı

Türkiye de son zamanlarda hızla ilerleyen inşaat sektörüyle beraber yüksek katlı binaların sayısı giderek artmış durumda, hal böyle olunca, bu binaların güvenliği de başlı başına bir konu haline geliyor. Yüksek katlı binalarda en çok risk taşıyan durumlar deprem ve yangınlardır. Oluşabilecek bir yangında bu yapılarda yangının direncini ve tehlike alanının kontrol edilebilmesi olası bir felaketi önleyecektir.

Yangın kapıları tamda bu noktada hayati bir önem taşımaktadır.Yangın önlemleri pasif ve aktif olmak üzere 2 ye ayrılmaktadır. Pasif yangın önlemlerinin en önemli parçası ise dumandan ve alevden korunmak, yangın bölgeleri arasında duman ve yangının geçiş yapmaması için kullanılan can ve mal güvenliğimizi koruyan yangın kapısıdır. Yangın kapısı yangının yayılmasını önleyerek insanların binadan uzaklaşması için güvenli bir hacim oluşturur, ayrıca yangının kontrol altına alınması içinde çok önemli bir göreve sahiptir.

Yangın olması durumunda ‘zehirli gaza’ sahip olan duman günlük hayatta kullanılan merdivenlere ve asansörlerin bulunduğu boşluğa dolar, günlük merdivenler ve asansörler kullanılamayacak hale gelir, yangın kapılarını ve merdivenlerinin yapılmasının yegâne sebebi budur. İşte bu sebepten dolayı yangın kapıları duman ve alevlerden etkilenmeyecek ‘yanmaz’ malzemeden yapılır.

Yüksek ısılara dayanması gereken yangın kapısı; yangın sırasında oluşabilecek panik durumu da göz önünde bulundurulduğunda, yangın kapıların üzerinde bulunan ve ‘panik barı’ adı verilen kollar sayesinde herkesin kolaylıkla açabileceği şekilde yapılır. Ayrıca insanların panik anında yönlerini kaybetmemeleri için yangın kapısına yönlendiren ‘exit’ yani ‘çıkış’ yazıları her katta insanların gözüne çarpacak şekilde bulunmaktadır. Yangın kapılarının içeri ve dışarı arasında duvar olması için ‘otomatik’ kapanır şekilde olması da diğer bir önemli noktadır.